​Telefon: 49 13 37 69

​E-mail: klinik@tandsund.dk

Sunde, stærke

og smertefrie

tænder

Åbningstider og telefontider

Mandag:        

Tirsdag:         

Onsdag           Torsdag

​Fredag​

08.00  - 17.00

08.00 – 17.00​

08.00 – 15.00

08.00 – 16.00

08.00 – 14.00

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

​​Tandlægeskræk

Tandlægeskræk eller angst forekommer ofte. Undersøgelser har vist at op til 40 % af befolkningen føler en større eller mindre angst for besøg hos tandlægen. Denne angst fører ofte til, at man ikke får set sin tandlæge til normale rutineundersøgelser, tandrensninger og andre behandlinger. Det kan føre til, at et lille problem som et hul eller tandkødsbetændelse bliver værre og en større behandling skal til, end hvis problemet var løst i tide. Hvis man lærer at overkomme denne angst, behøver man ikke længere at være nervøs og man undgår en ond cirkel, hvor man kun ser en tandlæge når tandpine opstår.

​Hvad gør at nogen mennesker føler denne angst?

Den hyppigste årsag er en traumatisk tandlæge oplevelse i barndommen. Måske har det været en tandlæge der ikke har vist tilstrækkelig hensyn, oplevelser med smerter i forbindelse med tandbehandling. Eller det kan være at skolekammerater eller forældre har brugt ordet ’ondt’ eller ’smerte’ i forbindelse med tandlægebesøg, og de ord ligger i underbevidstheden.

En række individuelle personlige psykiske faktorer kan også spille ind.

Hvad kan man gøre for at overkomme skrækken?

Først er det vigtigt at vælge en tandlæge man har tillid til og kan føle sig tryg ved. Fortæl om din nervøsitet og vær sikker på at han eller hun har fuld forståelse, samt accepterer at man er nervøs eller bange. Hos Espergærde Tandplejecenter er vi vant til disse situationer. Vi er udlært til at yde en behandling der foregår på en måde, som medfører et minimalt fysisk og psykisk ubehag for patienten, og hvor patienten selv er med til at bestemme behandlingstempoet.

I svære tilfælde kan der udskrives noget beroligende før tandlægebesøg. I sådant et tilfælde er det vigtigt at du ikke selv kører. Få en ven eller familiemedlem til at være med dig fra medicinen er taget, til du er hjemme igen.

For det andet er der ting du selv kan gøre før man kommer og mens du er her, som kan få dig til at slappe af:

Fortæl vores receptionist om din tandlægeskræk, når du ringer og bestiller tid. Bestil en tid på et tidspunkt hvor du ikke har andre ting du skal nå bagefter. Dette kan øge dit stress niveau.

Forklar hvis du vil have en konsultation først, inden nogen form for behandling starter. Stil spørgsmål. Vores personale er ikke kun søde og forstående, men også udlært til at håndterer disse situationer og kan svare på spørgsmål og forklare et behandlingsforløb.

Tag en iPod med dit ynglings musik eller lydbog med, som du kan lytte til under behandlingen. Tag eventuelt en ven med.

Når du er sat i tandlægestolen, tag en dyb indånding. Koncentrer dig om at slappe af i alle dine muskler. Især i skuldrene.

Når stolen er lagt tilbage og behandlingen begyndt, luk øjnene, mens du lytter til din musik eller lydbog. Eller luk øjnene og tænk gode rolige tanker. Det kan være en afslappende ferie du har haft, en dejlig familie komsammen, dine skønne børnebørn, en smuk sommeraften i haven, din urtehave, din barndomsgade, er skuldrene og benene afslappede? Listen kan være lang.

Husk også på, at moderne teknik har gjort at en tandbehandling nu om dage er mere behagelig, nem, hurtig og smertefri!

…..Og så er det vigtigt at huske at vi kan hjælpe den nye generation med ikke at have tandlægeskræk, ved at tale positivt og bruge positive ord når man taler om tandlæger og tandbehandling.

Om os

​Nina og Morten Duedahl-Skov

CVR: 34536120

​Kontakt os

​Telefon: 49 13 37 69

E-mail: klinik@tandsund.dk